Руският президент Владимир Путин обвини определени сили в САЩ в

...
 Руският президент Владимир Путин обвини определени сили в САЩ в
Коментари Харесай

Путин: Сили в САЩ подкопават успеха на срещата с Тръмп

 Руският президент Владимир Путин упрекна избрани сили в Съединени американски щати в опит да подкопаят триумфа на първата среща на върха с американския му сътрудник Доналд Тръмп, на която макар непознатите старания за противоположното двамата водачи са съумели да подобрят руско-американските връзки.   Путин и Тръмп организираха първата си среща на върха в понеделник в Хелзинки – събитие, което провокира вълна от рецензии в Съединени американски щати, откакто американският президент отхвърли да упрекна съветския водач за интервенция в изборите от 2016 година, а след това се отметна от думите си.   По време на изявление пред съветски дипломати в Москва Путин съобщи, че срещата му с Тръмп като цяло е минала сполучливо, само че се оплака от това, което дефинира като „ мощни “ американски старания за саботирането ѝ, заяви организация Ройтерс.   „ Виждаме, че има сили в Съединени американски щати, които са подготвени да пожертват руско-американските връзки, да ги пожертват в името на своите упоритости в границите на вътрешнополитическа борба в Съединени американски щати “, уточни той.  
Според президента тези сили са подготвени да жертват американски работни места и да навредят на стопанската система, до момента в който водят своите политически борби. Той също по този начин уточни, че би било наивно да се чака срещата да може да реши проблеми, които са се наслагвали в течение на доста години в рамките единствено на няколко часа, само че с нея въпреки всичко е сложено начало.

Путин обаче предизвести, че съществува заплаха от това Москва и Вашингтон да не продължат стоплянето, като уточни, че срокът на контракта за понижаване на стратегическото въоръжаване ще изтече след година и половина, в случай че работата за неговото продължение не стартира незабавно.

„ По-икономическа “ външна политика

Въпреки позитивните сигнали от срещата съветският президент не пропусна да разкритикува воденето на политика на протекционизъм, без обаче да показва поименно Доналд Тръмп.

Според Путин външната политика на Русия би трябвало да стане по-икономически насочена на фона на растеж в проявленията на протекционизма в международен мащаб, оповестява ТАСС.

По думите му „ през днешния ден правилото на конкуренцията и откритостта в международната търговия от ден на ден се подменя от протекционизма “, икономическата полза и целесъобразността, а икономическите връзки и предприемаческата независимост стават обект на политизиране.

„ На този декор външната политика на Русия, в противен случай, би трябвало да стане по-икономически насочена и по-рационална “, уточни президентът.

По отношение на НАТО Путин съобщи, че Москва е подготвена да реагира съразмерно на нападателни стъпки от страна на Алианса. По думите му ключът към обезпечаването на сигурност и непоклатимост в Европа се намира в разширението на съдействието и възобновяване на доверието, „ а не в разгръщането край съветските граници на нови бази и военна инфраструктура на НАТО, което се случва в този момент “.

Президентът съобщи, че на „ сходни нападателни стъпки “, представляващи директна опасност за Русия, ще се отговори „ съразмерно “. Според него тези, които се пробват да включат Украйна и Грузия в Алианса „ би трябвало да помислят за вероятните последици от такава безотговорна политика “.
По публикацията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР